Hummus w trzech smakach
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- kmin rzymski
- pieprz cayenne
Dodatki:
- 10 suszonych pomidorów
- 1 pieczony batat
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Odlać wodę z moczenia i ugotować w świeżej osolonej wodzie do miękkości. Szklankę ciecierzycy odłożyć. Resztę i około 150 ml wody z gotowania przełożyć do malaksera. Dodać pastę tahini, czosnek, około 100 ml oliwy z oliwek i sok z jednej cytryny. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić kminem, papryką cayenne, solą i pieprzem.
Następnie podzielić na trzy części: do jednej dodać suszone pomidory i ponownie zmiksować. Do drugiej części dodać pieczonego batata i też zmiksować. Trzecią cześć zostawić o naturalnym smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasty do chleba
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W