Hummus w trzech smakach

Hummus w trzech smakach
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kmin rzymski
  • pieprz cayenne
Dodatki:
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 pieczony batat

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc. Odlać wodę z moczenia i ugotować w świeżej osolonej wodzie do miękkości. Szklankę ciecierzycy odłożyć. Resztę i około 150 ml wody z gotowania przełożyć do malaksera. Dodać pastę tahini, czosnek, około 100 ml oliwy z oliwek i sok z jednej cytryny. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić kminem, papryką cayenne, solą i pieprzem.

Następnie podzielić na trzy części: do jednej dodać suszone pomidory i ponownie zmiksować. Do drugiej części dodać pieczonego batata i też zmiksować. Trzecią cześć zostawić o naturalnym smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA