Hamburgery
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 bułek hamburgerowych
- 1 łyżka masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kilogram mielonej wołowiny podzielonej na 6 uformowanych kotletów
- 1 łyżka sosu Worcestershire (dowolnie)
- 6 plasterków łagodnego cheddara
- ½ czerwonej cebuli
- cienko pokrojonej (ok. ½ szklanki)
- 2 łyżki majonezu
- keczup (dowolnie)
- musztarda (dowolnie)
- 3 pokrojone liście sałaty
- 3 ogórki konserwowe
- pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przekroić bułki na połowy i ułożyć przekrojoną stroną do góry w brytfance. Posmarować masłem. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać kotlety solą i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, by się nie stykały, i smażyć 4-6 minut (zależnie od grubości), nie obracając ani nie przesuwając. Obrócić i smażyć kolejne 4-6 minut. Można polać sosem Worcestershire na 2 minuty przed końcem smażenia (jeśli mięso jest gorszego gatunku lub brakuje keczupu). Minutę przed końcem smażenia położyć na każdym kotlecie plasterek sera. Przykryć patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści. Przełożyć kotlety na talerz, żeby odpoczęły chwilę przed włożeniem do bułki. Przez ten czas opiec przekrojone bułki (1 do 5 minut) tak, by były złociste i chrupiące od strony przecięcia, a miękkie od zewnątrz. Posmarować bułki majonezem. Włożyć kotlety, posmarować keczupem i musztardą, do smaku. Nałożyć sałatę i inne dodatki. Przykryć wierzchem bułki. Podawać natychmiast z piklami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W