Hamburgery
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 bułek hamburgerowych
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilogram mielonej wołowiny podzielonej na 6 uformowanych kotletów
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (dowolnie)
  • 6 plasterków łagodnego cheddara
  • ½ czerwonej cebuli
  • cienko pokrojonej (ok. ½ szklanki)
  • 2 łyżki majonezu
  • keczup (dowolnie)
  • musztarda (dowolnie)
  • 3 pokrojone liście sałaty
  • 3 ogórki konserwowe
  • pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przekroić bułki na połowy i ułożyć przekrojoną stroną do góry w brytfance. Posmarować masłem. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać kotlety solą i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, by się nie stykały, i smażyć 4-6 minut (zależnie od grubości), nie obracając ani nie przesuwając. Obrócić i smażyć kolejne 4-6 minut. Można polać sosem Worcestershire na 2 minuty przed końcem smażenia (jeśli mięso jest gorszego gatunku lub brakuje keczupu). Minutę przed końcem smażenia położyć na każdym kotlecie plasterek sera. Przykryć patelnię i poczekać, aż ser się rozpuści. Przełożyć kotlety na talerz, żeby odpoczęły chwilę przed włożeniem do bułki. Przez ten czas opiec przekrojone bułki (1 do 5 minut) tak, by były złociste i chrupiące od strony przecięcia, a miękkie od zewnątrz. Posmarować bułki majonezem. Włożyć kotlety, posmarować keczupem i musztardą, do smaku. Nałożyć sałatę i inne dodatki. Przykryć wierzchem bułki. Podawać natychmiast z piklami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA