Gulasz z makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Na gulasz:
1,5 kg wołowiny do duszenia, np. karkówki lub łopatki
3 łyżki mąki
3 łyżki papryki
500 g posiekanej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
1 czerwona chili, drobno posiekana
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml czerwonego octu winnego
500 ml bulionu wołowego
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 listki laurowe
2 paski skórki cytrynowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
250 g grzybów, pokrojonych w plastry
1 garść posiekanej natki
Na makaron:
500 g makaronu tagliatelle
300 g szpinaku
30 g masła
Gulasz:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Pokrój mięso w spore kawałki. W misce połącz: mąkę, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj mięso i zamieszaj, aż pokryje się mąką z przyprawami. Przełóż do garnka, który nadaje się do długotrwałego duszenia w piekarniki.
Dodaj:
Cebulę, dwa ząbki czosnku, chili, koncentrat pomidorowy, czerwony ocet winny, bulion wołowy, pomidory, listki laurowe, skórkę cytrynową i pozostałą paprykę. Nakryj garnek i wstaw do piekarnika na 3 godziny. Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywkę i odstaw. Tymczasem na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Na średnim ogniu smaż grzyby przez 3-4 minuty. Pozostały czosnek umieść na desce, posyp solą i zmiażdż płaską stroną noża. Dodaj do grzybów i studź minutę. Delikatnie połącz grzyby z gulaszem i udekoruj natką.
Makaron:
Zanim gulasz będzie gotowy, ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Kieruj się wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do gorącego garnka. Dodaj szpinak, masło i zamieszaj. Szpinak powinien wyglądać jak zblanszowany. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj makaron z gulaszem.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W