Grzanki z solonym dorszem i pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:solenie dorsza:
1 kg filetów z dorsza
2 pęczki koperku
½ szklanki grubej soli (125 ml)
¼ szklanki brązowego cukru (60 ml)
1 łyżka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (15 ml)
gotowanie dorsza:
6 szklanek mleka (1,5 l)
2 szalotki, pokrojone w ćwiartki
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżeczka ziaren pieprzu (5 ml)
pieczony czosnek:
główka czosnku
1 łyżka oliwy (15 ml)
sól i pieprz
pasta z dorsza i pieczonego czosnku:
⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia (80 ml)
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanego koperku
garść posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
grzanki:
4 kromki chleba wiejskiego
¼ szklanki oliwy (60 ml)
2 ząbki czosnku, zgniecione
sól i pieprz
do podania:
cząstki cytryn
Przygotowanie:
Usuwamy brązowe części ryby. W moździerzu ucieramy koperek, mieszamy z solą, ziarnami pieprzu i brązowym cukrem. Nacieramy rybę. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Rybę opłukujemy z mieszanki przypraw. Mleko zagotowujemy na średnim ogniu. Dodajemy szalotki, czosnek i ziarna pieprzu. Wkładamy dorsza i gotujemy 10 minut, aż zacznie się dzielić. Przekładamy do miski. Mleko wylewamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. Rybę dzielimy na kawałeczki używają rąk lub widelca. Dodajemy pieczony czosnek, ucieramy z oliwą na kremową masę. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Trzymamy w lodówce do momentu podania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Kromki smażymy z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: grzanki smarujemy pastą z dorsza, podajemy z cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W