Gniazdka z ciasta kataifi z orzechową masą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia cypryjska
Składniki:
- ok. 250 g mrożonego ciasta kataifi
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g pistacji
- 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 białko
- 200 g masła
Syrop:
- 150 g cukru
- 200 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto kataifi rozmrażamy i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło. Migdały obieramy ze skórki i wraz z orzechami włoskimi, pistacjami, cynamonem i cukrem pudrem wrzucamy do malaksera i miksujemy na niezbyt gładką pastę. Orzechy mieszamy ze skórką z pomarańczy i białkiem, bardzo dokładnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek smarujemy sporą ilością masła. Wgłębienia w formie wyściełamy nitkami ciasta, wcześniej formując kulki, a później lekko spłaszczając środek. W zagłębienia nakładamy po ok. 1 łyżce masy orzechowej. Całość porządnie skrapiamy rozpuszczonym, lekko ciepłym masłem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, aż część wody odparuje, a syrop lekko zgęstnieje. Upieczone gniazdka studzimy, pozostawiając je w foremce. Następnie zalewamy gorącym syropem i odstawiamy na kilka godzin, aż zupełnie wystygną i wchłoną część syropu. Podajemy z filiżanką kawy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź