Francuskie tosty z marmoladą
Oceń przepis:
Składniki:
- Marmolada:
- 1 kg pomarańczy
- woda
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki kory cynamonowej
- 1 kg cukru
- Tosty:
- mały bochenek żytniego chleba
- 6 jajek
- ½ filiżanki mleka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 30 ml oleju roślinnego
- 60 g masła
- 8 łyżek marmolady
- 2 łyżki płatków migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marmolada:
Pomarańcze ułożyć w garnku. Zalać wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić. 150 ml wody zachować na później. Pomarańcze pokroić. Wyciąć miąższ. Zmiksować go, dolewając wodę. Skórkę pokroić. Pulpę z pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać cukier, anyż i cynamon. Zagotować. Zmniejszyć płomień. Dołożyć skórkę z pomarańczy. Gotować przez 45 minut. Po schłodzeniu marmolady na jej powierzchni w ciągu 3-5 minut powinna pojawić się skórka. Przełożyć masę do wyjałowionych słoiczków. Ostudzić. Marmoladę można przechować w lodówce przez 2 miesiące. Jeśli po schłodzeniu nie powstaje skórka, należy gotować masę przez kolejne 10 minut.
Pomarańcze ułożyć w garnku. Zalać wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić. 150 ml wody zachować na później. Pomarańcze pokroić. Wyciąć miąższ. Zmiksować go, dolewając wodę. Skórkę pokroić. Pulpę z pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać cukier, anyż i cynamon. Zagotować. Zmniejszyć płomień. Dołożyć skórkę z pomarańczy. Gotować przez 45 minut. Po schłodzeniu marmolady na jej powierzchni w ciągu 3-5 minut powinna pojawić się skórka. Przełożyć masę do wyjałowionych słoiczków. Ostudzić. Marmoladę można przechować w lodówce przez 2 miesiące. Jeśli po schłodzeniu nie powstaje skórka, należy gotować masę przez kolejne 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W