Francuskie tosty z marmoladą

Francuskie tosty z marmoladą
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Marmolada:
  • 1 kg pomarańczy
  • woda
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 1 kg cukru
  • Tosty:
  • mały bochenek żytniego chleba
  • 6 jajek
  • ½ filiżanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 60 g masła
  • 8 łyżek marmolady
  • 2 łyżki płatków migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marmolada:
Pomarańcze ułożyć w garnku. Zalać wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić. 150 ml wody zachować na później. Pomarańcze pokroić. Wyciąć miąższ. Zmiksować go, dolewając wodę. Skórkę pokroić. Pulpę z pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać cukier, anyż i cynamon. Zagotować. Zmniejszyć płomień. Dołożyć skórkę z pomarańczy. Gotować przez 45 minut. Po schłodzeniu marmolady na jej powierzchni w ciągu 3-5 minut powinna pojawić się skórka. Przełożyć masę do wyjałowionych słoiczków. Ostudzić. Marmoladę można przechować w lodówce przez 2 miesiące. Jeśli po schłodzeniu nie powstaje skórka, należy gotować masę przez kolejne 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA