Deser słodki finish - Julita Zatorska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Spód – ciasto makaronikowe
Mus czekoladowy:
200 g czekolady gorzka 70%
300 ml śmietany 36 %
Mus z marakui:
150 ml pulpy z marakui
150 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
3 listki żelatyny (5 g)
mielone orzechy
kakao
decor żel
Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą delikatnie mieszając. Wykładamy na ciasto makaronikowe do połowy foremki. Na mus kruszymy warstwę orzechów.
Mus z marakui:
Pulpę z marakui podgrzewamy. Do miseczki wkładamy żelatynę i zalewamy wodą, odciskamy żelatynę i mieszamy z pulpą, chłodzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wszystko delikatnie mieszamy i nakładamy do górnego brzegu foremki. Po zastygnięciu posypujemy wierzch kakaem i przeciągamy decor żelem. Deser dekorujemy według własnej inwencji.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W