Deser lodowy z truskawkami i octem balsamicznym
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Na sos truskawkowy:3 szklanki (750 ml) świeżych truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół
½ szklanki (75 ml) cukru
Na syrop z octu balsamicznego:
½ szklanki (125 ml) syropu klonowego
1/3 szklanki (75 ml) octu balsamicznego
Na bitą śmietanę:
½ szklanki (125 ml) śmietany 36%
1 łyżka cukru
24 świeże truskawki, pokrojone w plasterki
1 l lodów waniliowych
Sos truskawkowy:
W rondlu połącz truskawki z cukrem. Postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, regularnie mieszając. Duś na wolnym ogniu 5 minut. W malakserze zmiel truskawki na purée. Przecedź przez sito i odstaw, aż ostygną. Nakryj i wstaw do lodówki na półtorej godziny.
Syrop balsamiczny:
W rondlu zagotuj syrop klonowy z octem. Gotuj, aż termometr wskaże 110 stopni C, czyli około 5 minut. Zdejmij z ognia i przelej do miski. Ostudź i nakryj.
Bita śmietana:
W misce ubij śmietanę z cukrem. Włóż do lodówki. Do kielichów na desery lodowe nałóż truskawki, syrop i lody, tworząc warstwy. Udekoruj bitą śmietaną i syropem.
© Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W