Cypryjska sałatka z bakłażana

Cypryjska sałatka z bakłażana
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia cypryjska

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 150 ml odsączonego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka tahini
  • sok z ½ cytryny
  • świeże oregano
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory
Do podania:
  • chlebki pita
  • listki sałaty strzępiastej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca na ok. 40 minut. Pieczemy, aż zmięknie i się lekko zrumieni.

Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy ziarenek i kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Mieszamy majonez z tahini, sokiem cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i odsączonym jogurtem. Bakłażan łączymy z pomidorami, poszatkowaną natką pietruszki i listkami oregano oraz z  sosem. Odstawiamy do schłodzenia i podajemy najlepiej z ciepłymi chlebkami pita.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA