Cypryjska sałatka z bakłażana
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia cypryjska
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki majonezu
- 150 ml odsączonego jogurtu greckiego
- 1 łyżka tahini
- sok z ½ cytryny
- świeże oregano
- ½ pęczka natki pietruszki
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
Do podania:
- chlebki pita
- listki sałaty strzępiastej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca na ok. 40 minut. Pieczemy, aż zmięknie i się lekko zrumieni.
Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy ziarenek i kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Mieszamy majonez z tahini, sokiem cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i odsączonym jogurtem. Bakłażan łączymy z pomidorami, poszatkowaną natką pietruszki i listkami oregano oraz z sosem. Odstawiamy do schłodzenia i podajemy najlepiej z ciepłymi chlebkami pita.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W