Błyskawiczne ciasto pomarańczowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Przygotowanie:
Składniki:1 pomarańcza z uprawy ekologicznej
½ szklanki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 gramów miękkiego, pokrojonego masła + masło do wysmarowania tortownicy
opcjonalnie:
szklanka rodzynek, suszonych moreli lub suszonej żurawiny
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją razem ze skórką na ćwiartki, zmiksować na gładko w robocie kuchennym. Dodać rozpuszczoną w wodzie sodę, jajka, masło, cukier, mąkę i wanilię. Całość zmiksować. Dodać suszone owoce i orzechy. Masę wymieszać, żeby równo rozprowadzić dodatki. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec godzinę w 160 °C. Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W