Tomasz Deker, cukiernik z tytułem Mistrza Świata oraz doradca w zakresie gastronomii, postanowił zmierzyć się z produktem, który niemal każdy z nas spożywa co najmniej raz dziennie. „Chleb” na półki księgarskie zawitał już 17 stycznia.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez pachnącego i chrupkiego pieczywa. To jeden z najczęściej spożywanych przez Polaków produktów żywnościowych, który towarzyszy nam nie tylko podczas rodzinnych śniadań. Moda na własnoręcznie wypiekany chleb zawitała do nas już kilka lat temu, początkowo lansowana jedynie przez wprawionych kucharzy, teraz może pojawić się w każdym domu.
Książka Tomasza Dekera pokazuje, że domowy wypiek chleba nie wymaga specjalistycznego sprzętu, czy kwalifikacji, a najlepiej przyrządzać go w gronie rodziny.
Zaskocz więc swoich bliskich smakiem domowych wypieków - zarówno tradycyjnych, jak chleb pszenno-żytni, rogale z makiem czy kajzerki, jak i mniej znanych, jak chociażby chleb piwny, bułki jogurtowe lub chleb z orzechami laskowymi, figami, rozmarynem i koprem włoskim. Amatorzy słodyczy także znajdą tu coś dla siebie, m.in. strudel drożdżowy z żurawiną i pyszne jagodzianki.