Chleb. Domowa piekarnia
Piotr Kucharski
Wydawca: Wydawnictwo Pascal
Chleb żytni na maślance? Pszenny z miodem i orzechami? Włoski z pomidorami? Można zrobić go w domu, podobnie jak podpłomyki, bajgle i brioszki. Piotr Kucharski („Dzień Dobry TVN”), piekarz w trzecim pokoleniu, wie wszystko o chlebie, drożdżach i zakwasie. W wyjątkowo pachnących i smakowitych przepisach podpowiada, jak wrócić do pieczenia – rodzinnego rytuału w stylu slow food.
Ze wstępu: „Pieczenie chleba i pielęgnacja ogrodu mają ze sobą wiele wspólnego. Budzą w człowieku pierwotne instynkty wytwarzania, zdobywania jedzenia. Coś na zasadzie polowania, lecz bez użycia broni. Praca w ogrodzie pozwala człowiekowi zachować równowagę psychiczną i fizyczną. Z kolei ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych”.
„Kompetentny podręcznik o domowym wypieku pieczywa. Dobrze napisany, ładnie wydany,klarownie ułożony – sięgam po niego z niekłamaną przyjemnością, ponieważ cieszy nie tylko treścią, ale i formą“.
Robert Makłowicz
„W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową.“
Maciej Nowak
„Doskonała lektura i pachnący powód do zamiany domu w kameralną piekarnię, gdzie nie zmarnuje się żaden okruszek.“
Daria Pawlewska, KUKBUK