Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej
Justyna Czekaj - Grochowska
Wydawca: Filo
„Buonissima”. Podróż po kuchni włoskiej” Justyny Czekaj-Grochowskiej ukaże się na polskim rynku 28 września 2016 roku nakładem Wydawnictwa Filo. „Buonissima!” zawiera ponad 100 łatwych przepisów – minimum składników, maksimum efektu. Jest unikalnym połączeniem książki kulinarnej z przewodnikiem po wybranych regionach Włoch i poradnikiem przekazującym cenną wiedzę dotyczącą typowych włoskich produktów. Autorka dzieli się z czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem z prowadzenia włoskiej restauracji w Krakowie oraz cenną wiedzą zdobytą od włoskich gospodyń i kucharzy podczas ponad 10 lat podróżowania po Italii.
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima! Książka “Buonissima” to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Autorka wybrała trzy jakże różne dzielnice: Emilię-Romanię - stolicę większości typowych włoskich produktów chronionych certyfikatami i włoskim znakiem jakości; Toskanię, której krajobrazy i kuchnia jest synonimem rodzinnego, włoskiego biesiadowania; Sycylię – błękitną wyspę, jakże inną od kontynentalnej Italii, której kuchnia zachwyca, a życie koncentruje się na tym co tu i teraz.
Buonissima! to smakowita książka kulinarna – ponad 100 łatwych w przygotowaniu, typowych regionalnych przepisów. Dodatkowo elementarz wiedzy i umiejętności przygotowania włoskich tradycyjnych dań. Jak zrobić ciasto na focaccię, piadinę, makarony, jak przygotować klasyczne marynaty, sosy – to włoskie abecadło przedstawione jest w sposób prosty i przystępny.
Buonissima! to także poradnik kulinarny – gdzie kupić najlepszą oliwę, ocet winny, jakie rodzaje pomidorów używamy do przygotowania poszczególnych dań, co oznaczają certyfikaty przy wędlinach i serach – wiedza niezbędna dla każdego miłośnika włoskiej kuchni.
Buonissima! to praktyczny przewodnik kulinarny – jakie miejsca wybrać aby spróbować najlepszej focacci, gdzie kupić warzywa i owoce, a gdzie sławne włoskie szynki i sery – słowem kulinarna mapa Italii.
Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala.
Justyna Czekaj-Grochowska przez ponad 10 lat podróżowała po Italii i pracowała w tamtejszych regionalnych restauracjach. Pasję do włoskiego jedzenia kontynuuje do dziś, prowadząc restaurację i salumerię Portobello w Krakowie.