Mama alergika gotuje. Tradycyjnie
Katarzyna Jankowska
Wydawca: Edipresse
Debiutancka książka kucharska Katarzyny Jankowskiej jest kontynuacją jej blogowej działalności i odpowiada na pytanie, jak gotować dla osób z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi.
Na swoim blogu MamaAlergikaGotuje.pl autorka stworzyła już ponad 600 dań, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję i miód, czyli najpopularniejsze alergeny. W książce prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
Są wśród nich pomysły na śniadania, zupy, dania z warzywami, z owocami, mięsem oraz przykładowe desery i dodatki do potraw. Autorka podpowiada, jak przygotować bezglutenowe naleśniki, gofry, placuszki czy pierogi, jak zrobić knedle bez ziemniaków i kopytka z batatów oraz jak upiec bezglutenowy pasztet bez mięsa i jajek. Książka jest wzbogacona rozdziałem „Dodatki”, w którym czytelnicy znajdą przepisy na domowe mleka, śmietany i jogurty roślinne, makarony oraz sosy, które przydadzą się przy tworzeniu pozostałych dań.
„Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa inny i dziwny. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może serwować różne dobre potrawy, które są dla niego bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem nie różnią się od tradycyjnych dań kuchni polskiej.” – Katarzyna Jankowska
Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników ani dodatków do żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie przepisy zostały specjalnie oznaczone. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony jest wskazówkami dotyczącym zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.
Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań. Książka opatrzona jest wstępem merytorycznym na temat alergii pokarmowej, przygotowanym przez profesora Macieja Kaczmarskiego.
W części dietetycznej zostały opisane podstawowe alergeny oraz sprawdzone zamienniki w diecie. Znajdziemy tu także informacje o tym, gdzie szukać wapnia, żelaza i magnezu podczas stosowania diety eliminacyjnej. Mama Alergika, radzi też jak krok po kroku działać, gdy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka.