Szkolne jedzenie - co podać na drugie śniadanie?

zjawiska

Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Wakacje minęły, czas wracać do szkoły. Rodzice, poza obawą o dobre stopnie swoich dzieci, z pewnością martwią się też o to, aby ich pociechy dobrze się w szkole odżywiały. „Śmieciowe jedzenie” jest ogólnie dostępne, jak się okazuje również w szkołach, a rodzice na wszelkie sposoby starają się przekonać swoje dzieci, aby jadły to, co im przygotują na pierwsze i drugie śniadanie. Niestety często zdarza się, że dzieci kierują się własnym gustem kulinarnym i wybierają przekąski niezdrowe, słodkie i tłuste, a smakołyki przyrządzane przez rodziców lądują w szufladach biurek, plecakach lub śmietnikach. Co z tym fantem zrobić? Jest kilka sposobów, aby zachęcić dzieci do jedzenia kolorowych i zdrowych dań, po których zyskają dużo energii do dalszego rozwoju.

 

Dziecko w okresie wzrostu i wzmożonej pracy umysłowej potrzebuje dużo energii, pozyskiwanej głównie ze zdrowego jedzenia bogatego w składniki odżywcze. Coraz częściej borykamy się z chorobami cywilizacyjnymi i problemami społecznymi takimi jak otyłość wśród dzieci czy niedożywienie. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia nadwaga i otyłość w coraz większym stopniu dotykają dzieci i młodzież. Występują one u 13% chłopców i 12% dziewcząt w wieku od 1 do 18 roku życia. Jeśli chodzi o niedożywienie to szacuje się, że około 30% dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych. Wiele dzieci przychodzi do szkoły bez śniadania, które uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce powstają programy rządowe i społeczne, w których głównym punktem jest edukacja rodziców, dzieci, ale także wszelkiego rodzaju placówek oświatowo-wychowawczych w zakresie prawidłowego odżywiania oraz nauki zdrowego stylu życia. Szkoły w wielu krajach, również w Polsce, ograniczają dostęp w szkolnych sklepikach do słodkich napojów, słodyczy, tłustych i kalorycznych przekąsek jak chipsy, drożdżówki, batoniki. W zamian wprowadzają produkty zdrowe, takie jak owoce, zbożowe ciasteczka i naturalne soki z małą zawartością cukru. Podczas rozmaitych imprez edukacyjnych oraz zajęć lekcyjnych dzieci uczą się, jak komponować zdrowe posiłki, poznają dokładnie owoce i warzywa oraz wszelkie składniki odżywcze takich produktów jak mleko, warzywa i owoce, zboża, zioła, a także ryby i orzechy, które są ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 - potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprzez pokazanie im, jak smaczne może być jedzenie bez zbyt dużej ilości tłuszczu, soli i cukru, oraz jak ważna jest zrównoważona dieta, dzieci oraz młodzież dowiadują się, jak komponować wartościowe przekąski, a nawet pełne posiłki.

 

Jednym z programów rządowych wprowadzonych w Polsce na podstawie dyrektywy unijnej z 2009 roku była akcja "Program Owoce w szkole skutecznym narzędziem kształtującym zdrowe nawyki żywieniowe dzieci". Celem akcji była zmiana nawyków żywieniowych dzieci, czyli zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, a także poszerzenie wiedzy na temat zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne. Jak się okazało, to przedsięwzięcie przyniosło bardzo dobre rezultaty. Na koniec programu spożycie warzyw i owoców wzrosło aż o 21% w grupie dzieci, które brały udział w tymże „eksperymencie”. Wzrosła także świadomość żywieniowa, a dzieci coraz częściej zaczęły sięgać po zdrowe przekąski, w tym warzywa i owoce, zamiast po słodkie lub słone i tłuste chipsy, paluszki, ciasteczka i batoniki.

 

Jak widać poprzez wytrwałą edukację i zabawę można przekonać dzieci do zdrowego odżywiania. Warto też zachęcać swoje pociechy do samodzielnego przygotowywania sobie posiłków do szkoły czy też w domu, wtedy z pewnością ze smakiem spałaszują swoje potrawy.

 

Jedzenie dla dzieci powinno być smaczne, zdrowe i kolorowe, więc rodzicie, których dzieci są niejadkami, muszą zainwestować nieco więcej czasu i energii na to, aby zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia, szczególnie jeśli chodzi o szkolne obiady czy śniadania. Czasami zamiast zwykłej, banalnej kanapki warto przyrządzić coś oryginalnego np. ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami. Znakomitym dodatkiem do kanapek mogą być pokrojone i ciekawie podane owoce i warzywa. Poza tym przysłowiową kanapką może być wszystko, np. zwinięta tortilla z rozmaitymi, zdrowymi dodatkami, czy chlebek pita z nadzieniem warzywnym. Jeśli nie mamy pewności, jakiej jakości są obiady podawane w szkole, to do pudełek śniadaniowych możemy zapakować również obiad, np. ulubiony makaron ze zdrowym, lekkim warzywnym sosem czy kaszę z dodatkami, a nawet ulubioną sałatkę. Pamiętajmy, że obiad jest równie ważnym posiłkiem jak śniadanie, powinien być bogaty w witaminy i białko, lecz białko niekoniecznie oznacza mięso, które jak wiadomo często przez dzieci nie jest lubiane. Czasami warto je zastąpić np. warzywami strączkowymi, równie bogatymi w białko, dodatkiem mogą być kolorowe i zróżnicowane surówki. Dbajmy o odżywianie najmłodszych, bo ich świadomość żywieniowa kształtuje się właśnie w tym wieku. Im wcześniej wykształcą w sobie odpowiednie nawyki związane ze zdrowym jedzeniem, tym lepiej będzie to procentowało w przyszłości. Choroby cywilizacyjne związane z żywieniem - nadwaga i otyłość, a także powiązane z nimi choroby układu krążenia nie będą im grozić.

 

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
Produkty

Żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA