Wiejskie ciasto z jabłkami

Wiejskie ciasto z jabłkami
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Składniki ciasta:
450 g pszennej mąki
170 g cukru pudru
225 g masła
2 żółtka
½ łyżeczki soli

Składniki farszu:
3 jabłek Granny Smith, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę
60 g brązowego cukru
30 g pszennej mąki
½ łyżeczki zmielonego cynamonu

Składniki do pieczenia i podania:
1 rozkłócone jajo
30 g cukru cynamonowego
4 kulki lodów waniliowych

Przygotowanie ciasta:
Wsyp mąkę, cukier puder i sól do miski robota wieloczynnościowego. Włącz łopatkę na niską prędkość. Pokrój masło w kostkę i dorzuć do mąki. Poczekaj, aż dobrze się wymiesza i wlej żółtka. Jeśli nie powstało zwarte ciasto, dolej bardzo zimną wodę. Wyjmij i wstaw na 30 minut do lodówki.

Przygotowanie farszu:
Wrzuć wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj.

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozwałkuj na oprószonej mąką desce, aż powstanie placek o grubości 0,5 cm. Wytnij 4 krążki o 1 cm większe niż średnica foremek. Wyłóż ciastem foremki. Napełnij farszem. Wytnij 4 kolejne krążki i posmaruj przy użyciu pędzelka cienko rozkłóconym jajkiem. Przykryj krążkami farsz i odetnij nadmiar ciasta. Posmaruj wierzchy rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż będą złociste. Wyjmij z piekarnika i pozwól im nieco wystygnąć. Wyjmij z foremek.

Podanie:
Podawaj ciepłe z kulką lodów.

© 2012 Corey Roberts

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA