Topniejące bałwanki

Topniejące bałwanki
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
220 g niesolonego masła
100 g czekolady
180 g drobnego cukru z melasą
4 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)
2 łyżki kakao
300 g herbatników pełnoziarnistych
300 g słodyczy (batonów, groszków czekoladowych, pianek marshmallow i/lub bakalii)

do dekoracji:
600 g białego lukru plastycznego
60 g białego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)
60 g czarnego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)
30 g czerwonego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)
28 czekoladowych groszków
długie, płaskie żelki
cukier puder

Przygotowanie:
Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, połamaną czekoladę, cukier, melasę i kakao, zamieszać, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż wszystko się razem stopi, od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Herbatniki wrzucić do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne kawałki i wsypać do miski. Wlać masę czekoladową i dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Posiekać słodycze na mniejsze kawałki, wrzucić do chłodnej masy, wszystko razem dobrze wymieszać. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, rozłożyć do nich masę i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć foremki z lodówki. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny na grubość ok. 5 mm. Okrągłą foremką do wykrawania, o średnicy takiej jak góra papierowych foremek, wykroić krążki lukru, położyć na ciastkach i lekko docisnąć. Z pozostałego lukru plastycznego utoczyć kulki wielkości pomidorka koktajlowego na główki. Przykleić główki bałwanków białym lukrem królewskim i zostawić ciastka w temperaturze pokojowej na 1 2 godziny, by lukier stwardniał. Rozciągnąć żelki, owinąć wokół głów i zawiązać lub złożyć na krzyż, by powstały szaliczki, końce ew. umocować lukrem. Białym lukrem królewskim przykleić guziki, czarnym namalować oczy, a czerwonym usta i/lub nosy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA