Tataki z polędwicy jeleniej
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:300 gramów polędwicy z jelenia w jednym kawałku
sól i świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
1 lekko ubite białko
¼ szklanki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych
Do podania:
3 małe garści kiełków lub młodych ziół
oliwa z pierwszego tłoczenia jak najlepszej jakości
6 łyżeczek polewy balsamicznej
Przygotowanie:
Polędwica powinna mieć około 6-8 centymetrów średnicy. Jeśli to koniecznie przekroić ją wzdłuż na pół. Doprawić solą i pieprzem. Na ciężkiej patelni rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć mięso na dużym ogniu z każdej strony po 20 sekund. Zdjąć z patelni, posmarować białkiem i obtoczyć dokładnie w orzeszkach. Zawinąć ciasno w papier do pieczenia i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Polędwicę można zamrozić całkowicie i połowicznie rozmrozić przed podaniem. Następnie rozwinąć z papieru i pokroić na jak najcieńsze plasterki w poprzek włókien. Ułożyć je na talerzach w kółka tak, aby plasterki na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć kiełki lub zioła. Brzeg talerza skropić oliwą i polewą balsamiczną.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W