Tartinki z brzoskwiniami i kremem malinowo-waniliowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Figle (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Tartinki
1 cała dojrzała twarda brzoskwinia o żółtym miąższu
2 dziesięciocentymetrowe koła z ciasta francuskiego rozwałkowane na grubość 3 mm
klarowane masło do posmarowania ciasta
cukier-puder do posypania
Ciasto migdałowe
50 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej
50 g cukru-pudru
50 g mielonych migdałów
10 g mąki
1 całe jajko
10 ml rumu
Krem malinowo-waniliowy
200 g gęstej śmietany
cukier-puder do smaku
500 g świeżych malin
ziarenka z 2 lasek wanilii
Migdały w karmelu
8 całych migdałów bez skórki
100 drobnego cukru
2 łyżki wody
Ciasto migdałowe
Do miski włożyć miękkie masło i ucierać mikserem, aż będzie puszyste i kremowe. Przesiać cukier-puder z mielonymi migdałami. Stale ucierając, stopniowo dodawać przesiane składniki, mąkę i jajko. Gdy mieszanina będzie gładka, dolać rum.
Tartinki brzoskwiniowe
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Przeciąć brzoskwinię na pół, nie obierając ze skórki. Ułożyć połówki brzoskwini na papierze silikonowym i posmarować klarowanym masłem z odrobiną cukru-pudru za pomocą pędzla. Włożyć do piekarnika na 6-8 min, aż skórka zacznie bez trudu odchodzić od miąższu. Nałożyć po łyżce ciasta migdałowego na każde koło z ciasta francuskiego, a na wierzchu ułożyć po połówce brzoskwini (płaską stroną do dołu). Posmarować ciasto i brzoskwinię klarowanym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 12-16 min., aż ciasto urośnie i będzie złociste. W czasie pieczenia dwa razy posmarować brzoskwinię klarowanym masłem, żeby nie wyschła. Sprawdzić, czy spód tartinek jest twardy i chrupki. Posypać tartinki cukrem-pudrem i zapiec jeszcze przez 1-2 min, aż będą błyszczące.
Krem malinowo-waniliowy
Na dużym ogniu rozgrzać średnią patelnię tak mocno, aż zacznie dymić. Posypać maliny cukrem-pudrem i szybko przesmażyć mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Przełożyć maliny do stalowej miski i zgnieść widelcem. Wstawić do lodówki, aż będą zupełnie zimne. Do miski wlać śmietanę, dodać ziarenka wanilii i cukier-puder (do smaku). Ubijać śmietanę mikserem na niezbyt sztywno, dodać zimne maliny, przemieszać i odstawić.
Migdały w karmelu
W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z cukrem i podgrzewać, aż nabierze karmelowego koloru. Zdjąć karmel z ognia i wkładać kolejno migdały, żeby pokryły się cukrową warstewką. Gotowe migdały odkładać na papier silikonowy, żeby karmel wystygł i stwardniał. Pozostały karmel odstawić do polania deseru.
© Justin North
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W