Sos z żółtych pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża szalotka
- drobno pokrojona
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- rozgniecione
- dolne i górne kawałki odłożone do dania z lucjanem
- ½ szklanki białego wina
- 5 ½ szklanek pokrojonych żółtych pomidorów
- skórka 1 cytryny
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i łodygi trawy cytrynowej.
Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok. 1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.
Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok. 1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W