Sos z żółtych pomidorów

Sos z żółtych pomidorów
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża szalotka
  • drobno pokrojona
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • rozgniecione
  • dolne i górne kawałki odłożone do dania z lucjanem
  • ½ szklanki białego wina
  • 5 ½ szklanek pokrojonych żółtych pomidorów
  • skórka 1 cytryny
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i łodygi trawy cytrynowej.
Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok. 1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA