Smażone ostrygi
Oceń przepis:
Przygotował:
Emeril Lagasse
- Seria kulinarna:
- Esencja smaku Emerila (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia kreolska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki2 tuziny obranych ostryg
200ml maślanki
pikantny sos do smaku
2 łyżki mieszanki ostrych przypraw
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Ostrygi przełóż do miski z maślanką i pikantnym sosem. Dopraw łyżką mieszanki ostrych przypraw. Resztę mieszanki wsyp do płaskiego naczynia razem z mąką kukurydzianą i mąką pszenną.
Podgrzej ok. 2 cm oleju na głębokiej patelni. Obtocz ostrygi w panierce z mąki i przypraw. Gdy olej już się rozgrzeje, małymi partiami przełóż je na patelnię. Ostrygi smaż do momentu uzyskania złocistego koloru. Przy wyjmowaniu użyj łyżki cedzakowej. Ostrygi osusz na ręczniku papierowym.
Pozostałe ostrygi usmaż w ten sam sposób dodając oleju w razie potrzeby - pamiętaj jednak, by olej był odpowiednio rozgrzany.
Podawaj gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia kreolska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W