Ryba z frytkami
Oceń przepis:
Składniki:
- 1 ½ litra oleju roślinnego
- 150 g mąki ze środkiem spulchniającym
- 150 g skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 300 ml piwa
- 500 g ryby
- 50 g mąki
- sól w płatkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać olej do frytkownicy. Rozgrzać do 180°C. Można również użyć garnka o grubych ściankach.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Wlać ¼ piwa. Delikatnie rozmieszać, zgarniając mąkę ze ścianek naczynia. Dolać resztę piwa. Wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć frytki. Przechować je w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Pokroić rybę w paski o wymiarach 10 x 2 cm. Obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście. Podnieść i zaczekać, aż nadmiar ciasta spłynie. Włożyć rybę do rozgrzanego oleju. Trzymać przez chwilę, aż kawałek zacznie się unosić. Smażyć przez 4 minuty na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać solą. Podawać z frytkami i sosem tatarskim.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Wlać ¼ piwa. Delikatnie rozmieszać, zgarniając mąkę ze ścianek naczynia. Dolać resztę piwa. Wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć frytki. Przechować je w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Pokroić rybę w paski o wymiarach 10 x 2 cm. Obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście. Podnieść i zaczekać, aż nadmiar ciasta spłynie. Włożyć rybę do rozgrzanego oleju. Trzymać przez chwilę, aż kawałek zacznie się unosić. Smażyć przez 4 minuty na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać solą. Podawać z frytkami i sosem tatarskim.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W