Ryba z frytkami

Ryba z frytkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 1 ½ litra oleju roślinnego
  • 150 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 150 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 300 ml piwa
  • 500 g ryby
  • 50 g mąki
  • sól w płatkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać olej do frytkownicy. Rozgrzać do 180°C. Można również użyć garnka o grubych ściankach.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Wlać ¼ piwa. Delikatnie rozmieszać, zgarniając mąkę ze ścianek naczynia. Dolać resztę piwa. Wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć frytki. Przechować je w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Pokroić rybę w paski o wymiarach 10 x 2 cm. Obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście. Podnieść i zaczekać, aż nadmiar ciasta spłynie. Włożyć rybę do rozgrzanego oleju. Trzymać przez chwilę, aż kawałek zacznie się unosić. Smażyć przez 4 minuty na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać solą. Podawać z frytkami i sosem tatarskim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA