Prażona komosa ryżowa z prosciutto

Prażona komosa ryżowa z prosciutto
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
½ szklanki (125 ml) drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekana szalotka
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 szklanka (250 ml) komosy ryżowej (ryżu peruwiańskiego)
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
3 szklanki (750 ml) wody
½ szklanki (125 ml) pokrojonej w paseczki szynki (prosciutto)
1 łyżka stołowa (15 ml) tymianku
1 łyżeczka (5 ml) skórki z cytryny
¼ szklanki (60 ml) szyfonady z radicchio

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę, szalotkę i czosnek, smażyć aż się zeszklą.
Dodać komosę i smażyć, aż się przyrumieni. Przyprawić solą. Wlać szklankę (250 ml) wody i gotować, aż komosa ją wchłonie. Wlać pozostałą wodę po jednej szklance i gotować, aż komosa będzie miękka.
Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką, tymiankiem i skórkę z cytryny. Tuż przed podaniem posypać radicchio.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA