Mini-napoleonki z bitą śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 10
Przygotowanie:
Składniki:
½ opakowania (około 190 g) gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
4 łyżki cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół
owoce: małe truskawki, maliny, nektarynki, banany, kiwi lub borówki amerykańskie, do przybrania
cukier puder do oprószenia
herbata English Breakfast
75 g drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Zrób syrop cukrowy: wsyp 75 g cukru do rondla o grubym dnie i zalej 50 ml wody. Zagotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
2. Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem.
3. Pokrój rozwałkowane ciasto francuskie na kwadraty o boku 4 cm. Posmaruj je z jednej strony pędzlem umoczonym w żółtku z mlekiem i posyp 2 łyżkami cukru waniliowego. Ułóż kwadraty na blasze do pieczenia i piecz 7-8 minut, aż będą złociste i wyrośnięte. Wyjmij je z piekarnika, żeby ostygły.
4. Ubij mocno śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru waniliowego oraz nasionami wyskrobanymi z laski wanilii. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego.
5. Podziel kwadraty z ciasta na połówki zdejmując górną warstwę. Nałóż porcję bitej śmietany z rękawa na dolne części kwadratów z ciasta i przyłóż górnymi połówkami.
6. Wyciśnij porcyjkę śmietany na wierzch każdej napoleonki i przybierz owocami. Posmaruj owoce syropem cukrowym.
7. Tuż przed podaniem oprósz napoleonki cukrem pudrem. Podawaj z angielską herbatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W