Lazanie pod beszamelem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki płatów:450 g pszennej mąki
6 jaj
95 g ugotowanego szpinaku
Składniki farszu:
900 g mielonej wołowiny
480 ml czerwonego wina
125 g przecieru pomidorowego
450 ml wywaru wołowego
95 g cebuli
95 g marchwi
95 g selera
sól i pieprz (do smaku)
oliwa
Składniki beszamelu:
1 l mleka
95 g masła
95 g mąki
sól i pieprz (do smaku)
szczypta gałki muszkatołowej
18 g parmezanu
Przygotowanie płatów:
Zagniataj mąkę, jaja i szpinak (który został ugotowany i zmiksowany) przez 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Zostaw na 30 minut. Wałkuj w maszynie do robienia makaronu, aż otrzymasz 10 równych płatów, każdy wielkości połowy foremki. Dwa powinny zakryć całą foremkę, aby powstała 1 warstwa. Moim zdaniem potrawa powinna mieć co najmniej 5 warstw.
Przygotowanie farszu:
Zmiksuj warzywa w robocie kuchennym, smaż na oliwie na dużej patelni. Po 5 minutach dodaj zmielone mięso i smaż przez 10 minut. Wlej wino, dodaj przecier pomidory, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Dolej wywar, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Przygotowanie beszamelu:
Doprowadź mleko do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę. Wymieszaj i wrzuć do mleka. Gotuj do 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dorzuć gałkę muszkatołową.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, układaj w foremce warstwy: beszamel, płaty, farsz i parmezan. Powtórz to 5 razy. Piecz w 175°C przez 25 minut.
© 2012 Fabrizio Carro
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W