Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Przygotowanie:
Składniki:kilkanaście kwiatów cukinii razem z ogonkami
ciasto:
¾ szklanki mąki
2 łyżki oliwy
spora szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 szklanka letniej wody
skórka starta z cytryny
garść posiekanych listków natki pietruszki
1 białko
nadzienie:
180 g sera koziego lub fety
1 ½ łyżeczki posiekanego tymianku
skórka starta z cytryny
olej do smażenia
cząstki cytryny do podania
Przygotowanie:
Mąkę, oliwę i wodę wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny i natkę. Wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, dzięki czemu będzie delikatniejsze. Ser rozetrzeć widelcem na kremową masę. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Kwiaty napełniać nadzieniem zawijając ciasno płatki. Białko ubić na sztywno. Wmieszać do ciasta. Na głęboką patelnię wlać olej. Potrzebna jest 4-5 centymetrowa warstwa. Rozgrzać. Kwiaty zanurzać w cieście strzepując nadmiar i układać partiami na oleju. Smażyć z każdej strony 1-1 ½ minuty do zrumienienia. Podawać zaraz po usmażeniu z cząstkami cytryny.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W