Kury kornwalijskie w winie

Kury kornwalijskie w winie
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Składniki:
4 kury kornwalijskie (średnio po jednej na osobę)
½ miarki mąki
4 grube plastry bekonu
2 miarki białego wina
czosnek
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Bekon obsmażamy na głębokiej patelni. Kury obtaczamy w mące. Doprawiamy je solą i pierzem. Następnie smażymy je na tłuszczu wytopionym z bekonu. Kiedy się „zezłocą” wyjmujemy je z patelni i wlewamy na nią wino. Dodajmy obrane ząbki czosnku. Dolewamy miarkę wody. I przekładamy do patelni kury. Przykrywamy naczynie i dusimy mięso na wolnym ogniu przez 20 minut. Powinno być do połowy zanurzone w sosie. Po tym czasie wyjmujemy kury z patelni i redukujemy nieco sos. Kury podajemy z sosem i posypujemy je pokrojonym usmażonym bekonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA