Kotleciki jagnięce w musztardzie, z sosem porzeczkowo-miętowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Mięso:
½ szklanki musztardy Dijon
3 czubate łyżki stołowe jasnobrązowego cukru
½ łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 górki jagnięce (po 8 żeber, około 50-60 dag każda) z odsłoniętymi kośćmi
gałązki mięty do dekoracji
Sos:
1½ szklanki galaretki z czerwonych porzeczek
1 łyżka stołowa czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa wody
1 szklanka grubo posiekanych listków mięty
Marynata:
Wymieszać musztardę, cukier, sól i pieprz w małej miseczce. Mięso dokładnie pokryć marynatą za pomocą pędzelka. Przełożyć do szczelnie zamykanych torebek i wstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin – a najlepiej na całą noc.
Sos:
Wymieszać trzepaczką galaretkę z octem i wodą na gładką masę. Dodać miętę. Sos można przechowywać do sześciu godzin pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Wyjąć z torebek i piec na blasze, aż będzie złociste, 15-20 minut. Termometr wbity w najgrubszą część mięsa powinien pokazywać 125-130 stopni C (średnio wypieczone). Wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową, odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Tuż przed podaniem pokroić na kotleciki. Przybrać miętą. Podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W