Kokosowa zebra z bukietem róż

Kokosowa zebra z bukietem róż
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
350 g mąki z proszkiem*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g drobnego cukru z melasą
6 jajek
350 g niesolonego masła
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
2 łyżki kakao
90 g pasty kokosowej lub świeżych wiórków
masło do posmarowania formy

krem:
300 g serka śmietankowego
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
45g pasty kokosowej lub świeżych wiórków

do dekoracji:
niesolone masło, cukier puder, woda różana, barwniki spożywcze w żelu, brokat spożywczy

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. 2 okrągłe blaszki z luźnym dnem, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wokół boków ułożyć szerokie paski papieru do pieczenia (lub użyć głębszych blaszek). Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać cukier. Do drugiej miski wbić jajka i lekko ubić trzepaczką. Wlać do miski z mąką i cukrem, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i ekstrakt wanilii. Miksować wszystkie składniki, aż się połączą. Równo podzielić masę na 2 części. Do pierwszej dodać rozdrobnioną pastę kokosową i delikatnie wymieszać. Kakao przesiać do miseczki, zmieszać z 1-2 łyżkami gorącej wody na pastę i przestudzić. Dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć do jednej blaszki, czekoladową do drugiej, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasta na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: serek przełożyć do miski, lekko ubić mikserem, stopniowo wsypywać cukier puder i powoli miksować. Dodać rozdrobnioną pastę kokosową i ekstrakt wanilii, zmiksować na gładką masę. Skroić wierzchy ciast tak, by oba miały mniej więcej tę samą wysokość. Odwrócić ciasta spodem do góry i każde pokroić na dziesięć dwucentymetrowych plastrów. Co drugi plaster pozamieniać miejscami, posmarować kremem między plastrami, by skleiły się w jedną całość. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by stężało. Drugi zestaw plastrów ciasta zawinąć i odłożyć do zamrażarki na inną okazję. Zrobić krem maślany do dekoracji: wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i przesiany cukier puder (wagowo mniej więcej 1,5 razy tyle cukru, co masła), miksować 4 5 minut na puszystą masę, dodać wodę różaną i ekstrakt wanilii do smaku. Miksować jeszcze chwilę. Podzielić krem na 3 części, zabarwić na różne kolory, przełożyć do rękawów cukierniczych z tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć róże z kremu jedna koło drugiej, na wierzchu i bokach ciasta. Całość posypać brokatem spożywczym.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA