Karczochy z winegretem
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:6 średnich karczochów
2 łyżeczki soli
Winegret:
1 łyżka drobno posiekanych szalotek lub dymki
¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Z karczochów odciąć łodygi na płasko i usunąć stwardniałe dolne płatki. Jeśli nie będą gotowane od razu, włożyć je do miski z wodą wymieszaną z 2 łyżkami soku z cytryny lub octu. Dzięki temu nie ściemnieją. Włożyć do dużego garnka, zalać posoloną wodą. Gotować do miękkości 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, dokładnie osuszyć, studzić 10 minut.
Składniki sosu wymieszać wstrząsając w małym słoiku.
Karczochy ułożyć na środku talerzy lekko spłaszczając, żeby rozsunąć płatki. Polać połową sosu, resztę przelać do małej miseczki, aby móc maczać odrywane z karczochów płatki. Jadalne są miękkie części u ich podstawy, które ściąga się z płatków zębami oraz miękkie serce w środku karczocha.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W