Deser słodki finish - Izabela Naczk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
spód – ciasto makaronikowe
Mus:
150 g czekolady 70%
3 duże całe jajka + 1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru lub rumu
truskawki
Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.
Kilka truskawek miksujemy z cukrem pudrem na dość gesty sos, dodajemy rum.
W metalowej obręczy umieszczamy folie. Wycięte ciasteczko makaronikowe nasączamy sosem truskawkowym. Truskawki kroimy drobniutko i cienką warstwą przykrywamy makaronikowy spod.
Mus:
Czekoladę rozpuszczay w kąpieli wodnej. Białka oddzielały od żółtek, dodajemy jedno żółtko dodatkowo. Białka ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru, dwie pozostałe łyżki cukru dodajemy do żółtek mieszamy. Żółtka dodajemy do czekolady i intensywnie mieszamy, żeby rozluźnić masę czekoladowa, dodajemy jedną trzecią białka, znowu mieszam. Znowu dodajemy białko, mieszam na koniec z resztą białka. Musem zakrywamy warstwę truskawek. Mieszamy masę pralinkową ze zmielonymi orzeszkami i pokrywamy nią warstwę musu. Końcową warstwę stanowi również mus. Kiedy ciasteczko stężeje, pokrywamy je żelem dekoracyjnym. Dekorujemy truskawkami i czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W