Deser Królowa Śniegu
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżka miałkiego cukru
- 1 łyżka pokrojonego drobno kandyzowanego imbiru
- 1 łyżka syropu z kandyzowanego imbiru
- 150 g pokruszonych na grube kawałki gotowych bezów
- olej arachidowy
- do natłuszczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce ubić kremówkę na sztywno. Delikatnie wymieszać z brandy, cukrem, kandyzowanym imbirem i syropem z imbiru. Dodać pokruszone bezy, wymieszać. Delikatnie wysmarować olejem formę budyniową o pojemności około 570 ml (lub inne dość wysokie ceramiczne naczynie), nałożyć masę z kremówki z dodatkami. Przykryć formę folią aluminiową, a następnie plastikową formą spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem wstawić formę budyniową na chwilę do gorącej wody, by masa odeszła od ścianek formy. Wyłożyć masę do góry dnem na talerz. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać posypane tartą gorzką czekoladą lub polane sosem czekoladowym na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W