Babeczki pomarańczowe z potwornymi potworami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:ciasto:
250 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g drobnego cukru z melasą
250 g niesolonego masła
4 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
syrop:
5 łyżek drobnego cukru
sok z 1 pomarańczy
lukier:
500 g cukru pudru
5-6 łyżek soku z pomarańczy
do dekoracji:
500 g białego lukru plastycznego
barwniki spożywcze w żelu
lukier królewski w rożku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Do miski przesiać razem mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Do osobnej miseczki wbić jajka, lekko ubić widelcem i wlać do miski z mąką i resztą składników. Dodać skórkę z pomarańczy. Cienkim strumykiem wlać sok z połowy pomarańczy, cały czas miksując, aż składniki się połączą. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta (nie wyżej niż do połowy wysokości). Wstawić blaszkę do piekarnika na 15-18 minut. Zrobić syrop: zmieszać cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wyjąć babeczki z piekarnika, odstawić na kratkę, jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Zostawić do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder do miski, mieszając łyżką stopniowo dodawać sok z pomarańczy, aż do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki. Zostawić do wyschnięcia na 1 godzinę. Zrobić dekorację: z lukru plastycznego, zabarwionego na różne kolory ulepić potworne potwory. Przykleić lukrem królewskim na wierzchu babeczek.
* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W