Ajerkoniak bezalkoholowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Przygotowanie:
Składniki:litr mleka tłustego
rozcięta laska wanilii
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
4 żółtka
4 – 6 łyżek cukru
woda pomarańczowa do smaku (lub rum)
Przygotowanie:
Wlać mleko do rondla i zeskrobać do niego ziarenka wanilii. Wrzucić także rozciętą laskę wanilii i zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzać do wrzenia. Zdjąć z gazu, przykryć i odstawić na 10 minut, żeby mleko przeszło smakami dodatków. Utrzeć żółtka z cukrem. Dolać do nich trochę mleka, wymieszać i wlać wszystko z powrotem do rondla z mlekiem. Podgrzewać i mieszać, aż płyn zgęstnieje, 3 – 15 min. Nie zagotować. Dodać wody pomarańczowej do smaku. Przecedzić do dzbanka, ostudzić i wstawić do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W