Kuchnia włoska - Północno-Zachodnie Włochy
Kuchnie świata
PÓŁNOCNO-ZACHODNIE WŁOCHY
W tym regionie zauważalne są wpływy Szwajcarii i Francji, szczególnie jest to widoczne w Lombardii. Tak jak na północnym zachodzie spożywa się duże ilości ryb i owoców morza tak tutaj przeważa ryż i polenta. Czosnek, szafran, bazylia i wino to główne składniki tutejszych dań.
LOMBARDIA
(wł. Lombardia) Jeden z najbogatszych regionów Włoch. Mediolan (wł. Milano) stolica Lombardii, to miasto o niezwykłej kulturze i jedna z europejskich stolic mody. Region ten jest ciekawym zakątkiem historycznym, w którym miały miejsca ważne wydarzenia tj. np. rozgrywki drobnych władców włoskich o koronę cesarza. W Mediolanie znajdują się również fabryki słynnych włoskich serów tj. Bel Paese, Gorgonzola i Taleggio.
POTRAWY:
Risotto alla milanese to danie z ryżu, szafranu i parmezanu. Kolejnymi przysmakami znanymi na całym świcie są Cotoletta alla Milanese (kotlet po mediolańsku), Polenta taragna, czy Osso buco czyli gicz cielęca w winie i pomidorach.
WINA:
Quadrio, Lugana, San Colombano, Nino Negri, Inferno.
PIEMONT
(wł. Piemonte) Region położony w północno-zachodnich Włoszech ze stolicą w Turynie. Kraina spoczywa u podnóża Alp. Bardzo widoczne są tu wpływy francuskie.
POTRAWY:
Prawdziwym rarytasem są białe trufle rosnące na tutejszej wprost stworzonej dla nich glebie. W Piemoncie spożywa się również dużo dzikiego ptactwa np.: Fogiano con Funghi - bażant faszerowany białymi truflami. Specjalnością Piemontu jest Bagna caoda, sos na bazie anchois, czosnku i trufli, podawany razem z warzywami. Brasato al barolo to danie z duszonej wołowiny marynowanej w czerwonym winie "Barolo".
WINA:
Barolo Carobric, Vezzolano Malvasia, La Gatta, Gavi
LIGURIA
(wł. Liguria) Region w zachodnich Włoszech ze stolicą w Genui.
POTRAWY
Spożywa się tutaj masę świeżych ryb serwowanych turystom. Jednym z dań są okrągłe pierożki ze szpinakowym nadzieniem o nazwie Pansoti, polane sosem czosnkowo, serowo, orzechowym. Trenette al. pesto danie podawane w Genui składające się z makaronu, orzeszków piniowych i parmezanu.
WINA:
Rossese