Zupa z topinamburów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Manic Organic (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Chipsy:
4 wyszorowane ekologiczne topinambury
2 szklanki oleju roślinnego
Zupa:
60 g masła
½ szklanki posiekanej cebuli
1 por, posiekana biała część
3 pokrojone w kostkę pasternaki
½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
1 kg wyszorowanych i pokrojonych w plastry topinamburów
1½ l bulionu z kurczaka
sól i pieprz
Chipsy:
Rozgrzać we frytkownicy olej. Topinambury pokroić w cienkie plastry przy pomocy szatkownicy i smażyć małymi porcjami na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie przykrywać. Odstawić.
Zupa:
W garnku rozgrzać na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, pora, pasternak i seler. Doprawić solą i pieprzem i dusić, aż warzywa zmiękną. Nie rumienić. Gdy warzywa zmiękną dodać topinambury i bulion i zagotować. Gotować, aż topinambury będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu. Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną chipsami z topinamburów.
© Antony John
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W