Szarlotka z jeżynami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Na nadzienie owocowe:
2 duże jabłka do pieczenia (np. szara reneta)
4 zwykłe jabłka
1 cytryna (tylko otarta skórka)
2 łyżki cukru
150 g świeżych lub mrożonych jeżyn
Na ciasto:
185 g masła
185 g cukru + odrobina do posypania
1 jajko + 1 żółtko
275 g mąki
1 ½ proszku do pieczenia
Na krem z brandy:
4 żółtka
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka
185 ml śmietany
3 łyżki brandy
Nadzienie owocowe:
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i podziel każde jabłko na 16 cząstek. W średnim garnku umieść jabłka, skórkę z cytryny, cukier i 2 łyżki wody. Nakryj i duś 10 minut na małym ogniu. Jabłka powinny zmięknąć, ale zachować kształt. Zdejmij z palnika i ostudź.
Ciasto:
Utrzyj masło z cukrem, aż stanie się puszyste i gładkie. Dodaj jajko i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Wymieszaj. Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Podziel na dwie równe części. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj obie porcje ciasta. Powinny powstać placki o średnicy 22 cm. Umieść jeden z nich w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Na cieście ułóż jabłka, pozostawiając niewielki margines. Na wierzchu umieść jeżyny. Nakryj owoce drugim plackiem i zlep brzegi. Posmaruj wodą i posyp cukrem. Piecz 35-40 minut.
Krem z brandy:
W małej misce utrzyj żółtka z mąką, cukrem i wanilią. Wmieszaj mleko i śmietanę, aż powstanie gładka mikstura. Przełóż ją do średniego rondla i umieść na małym ogniu. Mieszając, gotuj 10 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie przywierać do łyżki. Dodaj brandy do smaku. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce. Wyjmij tartę z piekarnika i studź w formie 10 minut. Podawaj z ciepłym kremem.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W