Piernikowe ludziki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:ciasto:
350 g mąki
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
130 g solonego masła
1 żółtko
3 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)
2 łyżki ciemnej melasy
skórka otarta z 1 pomarańczy
150 g jasnego cukru muscovado
do dekoracji:
kolorowe groszki czekoladowe
po 30 g czarnego, czerwonego i białego lukru królewskiego w rożkach z wąską tylką
foremki do wykrawania
Przygotowanie:
Przesiać razem do miski mąkę, imbir, cynamon i sodę, przesypać do malaksera, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło. Miksować, aż mieszanina będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać żółtko, jasną i ciemną melasę, skórkę z pomarańczy i cukier. Miksować, dopóki masa nie zacznie się sklejać w grudki. Przełożyć ją do miski i delikatnie, szybko zagnieść. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 mm. Wykroić ludziki jak najbliżej jeden drugiego, by zostało jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania (jeśli ciasto się klei, podważać je nożem, oprószonym mąką). Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować pierniczki: czarnym lukrem zrobić oczy, czerwonym usta, przykleić lukrem groszki czekoladowe jako nosy i guziczki, domalować włosy, muszki, falbanki itp.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W