Pieczone banany z lodami bananowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Figle (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki4 dojrzałe banany w skórkach
70 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki prażonych orzechów włoskich lub migdałów
Lody bananowe
4 banany
100 g malin lub truskawek, umytych i bez szypułek
Lody bananowe
Banany obrać i pokroić. Włożyć kawałki bananów i maliny / truskawki do plastikowego woreczka
i mrozić przez noc. Wyjąć owoce z zamrażalnika, odłożyć w temperaturze pokojowej na 20 min i zemleć w malakserze albo blenderze na kremową masę. Przełożyć owocową masę do pojemnika i ponownie zamrozić. Wyjąć z zamrażarki, odstawić na 15 min i przed samym podaniem ponownie zemleć, pozbywając się kryształków lodu.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć całe banany w skórkach na blasze i piec przez 15 - 20 min, aż skórki sczernieją. Po wyjęciu naciąć skórkę od spodu, żeby usunąć nadmiar soku. Posiekać drobno czekoladę i uprażone orzechy, delikatnie naciąć skórkę równolegle wzdłuż banana i odciąć ją, tworząc podłużne „okienko”. Obok banana nałożyć porcję lodów, posypać banany czekoladą i orzechami i natychmiast podawać.
Jill Dupleix
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W