Masala Chai
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:500 ml wody
1 laska cynamonu
12 ziaren kardamonu
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
1 gwiazdka anyżu
1 kwiat muszkatołowy
2 łyżki cukru
3 łyżeczki czarnej herbaty (Assam, Darjeeling)
500 ml mleka
Przygotowanie:
1. Wlać wodę do garnka, wrzucić pokruszony cynamon. Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu, imbir pokroić na cienkie plasterki, oba składniki dorzucić do garnka. Dodać rozkruszony anyż i kwiat muszkatołowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut.
2. Wsypać cukier i herbatę, zamieszać. Podgrzewać jeszcze 2 – 5 minut, aż herbata się zaparzy. Podgrzać mleko.
3. Herbatę przecedzić, zmieszać pół na pół z ciepłym mlekiem, rozlać do szklanek i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W