Deser z chleba
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:325 ml mleka 3,2%
100 ml śmietany 36%
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka
25 g cukru
1 bochenek chleba na słodzie (à 500 g)
25 g masła
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
50 g rodzynków (sułtanki)
1 łyżka cukru trzcinowego (demerara)
masło do posmarowania formy
krem pomarańczowy:
200 ml crème fraîche
skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Wlewamy do rondla mleko i śmietanę, wsypujemy cynamon, stawiamy na ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką. Stopniowo wlewamy mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Kroimy chleb na kromki, smarujemy masłem i dżemem, każdą kromkę przekrawamy na skos w 2 trójkąty. Formę żaroodporną o poj. 1,2 litra smarujemy masłem. Układamy w niej kromki chleba, by zachodziły na siebie dachówkowato. Posypujemy rodzynkami. Zalewamy chleb mieszaniną mleka i jajek, odstawiamy na kilka minut, by płyn się wchłonął, posypujemy cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wstawiamy formę i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Robimy krem: mieszamy crème fraîche ze skórką otartą z pomarańczy. Rozkładamy deser do miseczek i podajemy z kremem pomarańczowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W