Ciasto z jabłkami i oliwą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki:
100 ml marsali albo wody
120 g złocistych rodzynek
200 g złocistego cukru trzcinowego
3 duże jajka
150 ml oliwy, najlepiej extra vergine, plus trochę do natłuszczenia foremki
350 g mąki pszennej, plus trochę do wysypania foremki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1 cytryny albo pomarańczy
500 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
200 g plus 1 łyżka cukru pudru
posiekane orzechy laskowe do dekoracji
1 łyżeczka cynamonu
150 ml śmietany kremówki
suszone jabłka w plasterkach do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść oliwą i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23-25 cm. Delikatnie podgrzej marsalę albo wodę w rondelku, zdejmij z ognia i wsyp rodzynki i nasącz je przez 20 minut. W dużej misce utrzyj cukier z jajkami, aż będą jasne i puszyste. W drugim rondelku podgrzej oliwę na małym ogniu, aż będzie ciepła i mieszając wlej ją powoli do jajek z cukrem. Przesiej do miski mąkę, cynamon, imbir, sodę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj sypkie składniki do jajek z cukrem i oliwą, mieszając metalową łyżką. Wmieszaj skórkę z cytryny albo pomarańczy i pokrojone jabłka. Odsącz rodzynki, dodaj do ciasta i starannie przemieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Piecz przynajmniej 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami (albo więcej) soku z cytryny, żeby powstał lejący lukier, polej nim ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Lekko ubij śmietanę z cynamonem i pozostałym cukrem pudrem, przełóż do niewielkiego naczynia i podaj z ciastem. Jeśli chcesz, możesz je też ozdobić plasterkami suszonych jabłek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W