Chrupiące smażone kwadraty serowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:1 ząbek czosnku, wyciśnięty
½ szklanki masła (125 ml)
½ szklanki mąki (125 ml)
2 szklanki mleka (500 ml)
1½ szklanki startego sera ementaler (375 ml)
1½ szklanki startego sera gruyer (375 ml)
1½ szklanki startego parmezanu (375 ml)
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (5 ml)
4 jajka, roztrzepane
½ szklanki mąki (125 ml)
1 szklanka bułki tartej (250 ml)
sól i pieprz
olej do smażenia (na przykład z orzechów ziemnych lub Canola)
do podania:
marynowane warzywa
rukola wymieszana z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Przygotowanie:
W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i mąkę. Mieszamy gotując przez 2 minuty. Dodajemy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Zagotowujemy, dodajemy sery i mieszamy, aż się roztopią. Doprawiamy pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wylewamy do foremki (dł. 23 cm) wyłożonej folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 3 godziny, aż masa stężeje. Wyjmujemy na blat, zdejmujemy folię, kroimy na 6 dużych lub 12 średnich kwadratów. Mąkę, jajka i bułkę tartą umieszczamy w osobnych miskach. Obtaczamy każdy kwadrat w mące, potem moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Smażymy na rumiano, 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podanie: kwadraty układamy pojedynczo na talerzach. Na wierzchu układamy marynowane warzywa i rukolę. Uwaga: możemy użyć dowolnego gatunku sera. Kwadraty przed smażeniem możemy mrozić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W