Algierski kurczak z figami, migdałami i pistacjami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- posiekana cebula
- oliwa
- liść laurowy
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- kłącze imbiru
- kawałek kory cynamonowej
- łyżka kminu
- chili
- 2 goździki
- 4 strączki kardamonu
- 4 piersi kurczaka ze skórą
- filiżanka suszonych fig
- skórka z pomarańczy
- ćwierć filiżanki płatków migdałowych
- ćwierć filiżanki pistacji
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka natki pietruszki
- litr bulionu z kurczaka
- 250 ml przecieru pomidorowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, cynamon, kmin, goździki i chili. Wlać bulion i przecier pomidorowy, dodać figi, skórkę z pomarańczy i pistacje. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dołożyć piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki i gotować przez 20-30 minut. Posypać płatkami migdałowymi. Podawać z kuskusem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W