Fooder
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami

Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami

Składniki:

  • 20 szt. młodych, małych ziemniaków
  • 4 jabłka np. papierówki
  • ¼ główki młodej kapusty
  • 250 g wędzonej ryby np. sielawy
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • olej Kujawski do smażenia
  • olej Kujawski z bazylią
  • listki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • Aksamitny sos:
  • 5-6 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć młode ziemniaki i obsmaż je na złoty kolor. Podlej delikatnie wodą i przykryj pokrywką tak aby się udusiły. Na drugiej patelni na oleju obsmaż pokrojone w ćwiartki ze skórką jabłka. Delikatnie oprósz je cukrem. Skarmelizowane jabłka przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w grubą kostkę kapustę. Dopraw ją pieprzem i solą. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, połącz je z kapustą i jabłkami. Danie dopraw szałwią, pieprzem oraz solą. Przygotuj aksamitny sos. W misce połącz olej z bazylią, miód i sok z cytryny. Na bukiet warzywno-owocowy, połóż łyżką porcje śmietany i kawałki wędzonej ryby. Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Danie skrop aksamitnym sosem.

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera