Fooder
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami

Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami

Składniki:

  • 2 pęczki młodej włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • papryka chilli
  • garść różyczek kalafiora
  • cebula
  • 400 ml wody
  • 100 ml śmietany 36%
  • anyż
  • pieprz
  • sól
  • skórka z cytryny
  • 200 g filetów z dorsza
  • pęczek koperku
  • olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • olej Kujawski 3 ziarna


  • Grzanki:
  • 3 kromki żytniego pieczywa
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku

Z pęczka młodej włoszczyzny przygotuj bulion. Warzywa zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Pozostałe warzywa pokrój w grubsze paski i przesmaż na oleju Kujawskim 3 ziarna. Warzywa zalej bulionem i gotuj kilka minut. Dodaj różyczki kalafiora, śmietanę, anyż i pozostałe przyprawy. Pamiętaj, aby smak był bardzo zdecydowany, wręcz ostry. Na koniec dodaj rybę pokrojoną w grubszą kostkę i sporą ilość posiekanego koperku. Po 4-5 minutach możesz podawać zupę. Idealnym dodatkiem będą chrupiące razowe grzanki. Na masło wrzuć ząbki czosnku i przesmaż kromki razowego pieczywa. Obsmażone kromki pokrój na mniejsze kawałki. Zupę podawaj z razowymi grzankami i kroplami oleju Kujawskiego z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Smacznego.

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera