Przepisy z mojego ogrodu
Anna Applebaum-Sikorska i Danielle Crittenden
Wydawca: Wydawnictwo Literackie
Anna Applebaum-Sikorska, pisarka, felietonistka, laureatka Nagrody Pulitzera zamieszkała wraz z mężem, Radosławem Sikorskim, w XIX-wiecznym dworku w Chobielinie. Tu uprawia swój warzywny ogród i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni.
W książce Anna Applebaum prezentuje rozmaite przepisy, które gromadziła przez lata i sprawdzała je ze swoją koleżanką, współautorką książki. Warunkiem zamieszczenia przepisu było to, aby danie było smaczne i było możliwe do wykonania w Polsce, ale także w Ameryce. W książce jest wiele przepisów z kuchni polskiej np. sernik, który właściwe jest też przykładem fuzji kulinarnej między Polską i Ameryką. Poza przepisami znajduje się w niej wiele anegdot z życia pisarek, a każdy przepis ma swoją historię. Są w niej również bardzo eleganckie wersje tradycyjnych polskich dań np. pierogi ruskie z truflami.