Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

(Cheese Slices, series 5), Seria dokumentalna, Australia, 2008, 8 x 30 + 1 x 55


W świecie serów dokonuje się rewolucja. Wzrasta świadomość ludzi o tym, jak produkuje się ser, skąd pochodzą jego poszczególne gatunki i jak wygląda praca serowarów. Dlatego konsumenci zaczęli domagać się wyrobów smaczniejszych, bardziej wyjątkowych o charakterystycznym smaku, teksturze i aromacie.

Nowa seria programu "Ser w plasterkach" to kolejna wyprawa w poszukiwaniu interesujących smaków i aromatów, a także historii i tradycji. Tym razem Will Studd odwiedzi między innymi daleką Północ, gdzie pośród malowniczych norweskich fiordów i gór poszuka rzadkich, produkowanych z odtłuszczonego mleka serów, których receptura znana jest jeszcze z czasów Wikingów. Przetestuje słynne duńskie sery pleśniowe. Sprawdzi także, czym różnią się od siebie wyroby serowarów z Walii i Szkocji, spróbuje specjałów z Piemontu. Ciekawość poznawania nowych smaków i tradycji wytwarzania serów zaprowadzi go również do Niemiec, gdzie spotka mnicha, który śpiewa w trakcie obróbki koziego mleka. Podczas swojej podróży nie ominie Francji, gdzie w Prowansji pozna tajemnice banonu; Sycylii, a nawet Butanu. Na Tasmanii dołączy do niego przyjaciel, australijski szef kuchni Tetsuya Wakuda i wspólnie spróbują egzotycznych produktów, takich jak ser o smaku homara czy wasabi.

Will Studd, znany jako Cheese Master, stoi na czele australijskiego przemysłu serowarskiego od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jego zainteresowanie serami zaczęło się jeszcze 10 lat wcześniej w Londynie, gdzie otworzył sieć sklepów delikatesowych o nazwie Relish. W 1981 roku przeniósł się do Australii, gdzie jako dystrybutor i sprawozdawca mediowy miał duży wkład w rozwój przemysłu serowarskiego. Studd jest członkiem Francuskiego Stowarzyszenia Serowarskiego i jest wspólnikiem w Richmond Hill Café, a także Cheese Larder and the Calendar Cheese Company. Był również prezesem Australian Specialist Cheesemakers' Association. Jest autorem uhonorowanej wieloma nagrodami książki "Chalk and cheese" - przewodnika po świecie serów, zawierającego porady dotyczące kupowania i serwowania serów.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA