Paj bez pieczenia z kremem arachidowym i czekoladową bitą śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki:spód:
1¼ szklanki słonych precli
¼ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek masła, roztopionego
wypełnienie:
½ szklanki miękkiego twarogu śmietankowego, mielonego
¼ szklanki cukru trzcinowego
⅓ szklanki masła orzechowego
½ szklanki śmietany kremówki, ubitej
czekoladowa bita śmietana:
¾ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
2 szklanki śmietany kremówki
przybranie:
wiórki czekoladowe (według uznania)
Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: wkładamy słone precelki do naczynia malaksera i rozkruszamy pulsacyjnie. Przesypujemy je do dużej miski i dodajemy cukier i stopione masło. Mieszamy dłońmi. Przekładamy masę do blaszki o średnicy 22 cm i ugniatamy na dnie i ściankach. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy wypełnienie: wkładamy do miski twaróg, cukier oraz masło orzechowe i ucieramy na gładko. Mieszamy z ubitą kremówką. Nakładamy krem na spód, przykrywamy i ponownie wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej podgrzewamy kremówkę z posiekaną czekoladą, aż się stopi. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ubijamy mikserem zimną śmietanę z czekoladą, aż zgęstnieje. Nakładamy na placek z kremem arachidowym i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny albo podajemy od razu.
© Nadia Giosia
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W