Fooder
Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami

Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami

Składniki:

  • Bliny ziemniaczane:
  • 400 g mąki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 40 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • łyżka oleju Kujawskiego
  • sól
  • szczypta cukru
  • Warzywa:
  • cukinia
  • ogórek
  • papryka czerwona
  • zielone jabłko
  • limonka lub cytryna
  • olej Kujawski z bazylią
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • 300 g sera z Wiżajn
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • olej Kujawski 3 ziarna do smażenia

W misce połącz drożdże, ciepłe, niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim. Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz. Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera